Altında ve gümüşte daha önceden devlet tarafında belirlenmiş olan devlet hakkı oranı yeniden gözden geçirilerek %25 zamlı olarak uygulanmasına karar verildi.
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Çıkan altın ve gümüşte devlet hakkı oranı yönetmeliğine göre Maden Kanunu kapsamında 4’üncü grup madenlerden olan altın ve gümüş için belirlenen devlet hakkı oranları yüzde 25 artırımlı uygulanacak şeklinde bir maddeye yer verildi.
Altında Devlet Hakkı Oranı Nedir
Altında ve gümüşte devlet hakkı, ülkemizde üretimi yapılan madenin satışı sırasında devlete ödenen bir vergi türüdür. Maden ocağından elde edilen altının veya gümüşün ocak başındaki fiyatından alınan vergi türü olarak bilinir. Üretilmiş olan altın ve gümüşün hammadde olarak kullanılması veya satılması halinde, aynı pazar ortamında madenin işletmelerdeki işlenmeyen olarak ocak başı satışında uygulanan fiyatı devlet tarafından belirlenen, ocak başı satış fiyatıdır.
Altın ve gümül madenlerinden alınan Devlet hakkına esas olarak bilinen ocak başı satış fiyatı, madenin çıkarıldığı bölgeler de dikkate alınarak her madene ayrı ayrı uygulandığı yıl için belirlenerek devlet tarafından ilan edilir. Ocak başı satış bedeli, ilan edilen emsal fiyattan daha düşük olamaz.
Altında Devlet Hakkı Oranı Ne Kadar ?
4 Eylül tarihinde yayınlanan Resmi Gazete’ye göre; Maden Kanunu kapsamında 4’üncü grup madenlerden olan altın ve gümüşte devlet hakkı oranı yüzde 25 zamlı olarak uygulanacaktır.
Devlet Hakkı Artışı Altın Fiyatlarını Nasıl Etkiler?
Devlet hakkındaki bu artıştan sonra altın ve gümüş fiyatlarında değişme beklenmektedir. Ülkemized yoğun olarak bulunan altın yatırımcıları bu artış oranının altın fiyatlarını nasıl etkileyeceğini de merak etmeye başladı. Altın ve gümüşün çıkarılması esnasında maden işletmecilerinden alınan devlet hakkının altın fiyatlarına bir etki etmesi beklenmekle birlikte oranın ne kadar olacağı belli değildir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.