DÜnyayı etkisi altına alan korona virüs salgınında ülkemiz de zarar görmüştür. Virüs salgının ekonomik zararını en aza indirmek için hükümet kararlar almaktadır. Bu bağlamda içerisinde 3 ay işten çıkarma yasağı maddesi de olan, 62 maddelik bir taslak yasa tasarısı hazırladı. Hazırlanan bu tasarıda ekonomik, sosyal ve tıbbi alanlarda pek çok düzenlemeler bulunmaktadır. Taslak metin önümüzdeki günlerde Meclis gündemine de taşınacak. Peki taslak metinde yer alan 3 Ay İşten Çıkarma Yasağı Başladı Mı , işten çıkarma yasağı nedir?
Tarının önümüzdeki günlerde TBMM’de oylanmasının ardından onaylanması bekleniyor. Tasarıda dikkat çeken maddelerden bir tanesi de Cumhurbaşkanı’nın, 3 ay işten çıkarma yasağı süresini 6 aya kadar uzatabilecek olması. Ayrıca tedavi edilemez hastalığı olan çalışanlar, söz konusu düzenlemede istisna kapsamında alındı. Buna göre çalışanın yakalandığı hastalığın tedavi edilemeyecek kadar kötü olması çalışmasında sakınca bulunmasının hastanelerce belirlenmesi anında işten çıkarma işlemi uygulanabilecek.
Meclise gönderilen işten çıkarma yasağı kanunu tasarısı ile işten çıkarmalar 3 ay yasaklanacak. Cumhurbaşkanı işten çıkarma yasağının süresini 6 aya kadar uzatabilecek. Eğer işveren isterse işçiyi ücretsiz izne çıkartabilecek bu durumda işçiye günlük 39 lira 24 kuruş ödenecek. Yine tasarıya göre 15 mart’tan sonra işten çıkartılan ve işsizlik maaşı alamayan işçiler de bu ödemeyi alabilecek.
Covid-19 virüs salgının ardından Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK tarafından açıklanan önlem ve destek paketlerinin içerinde bulunan Temel İhtiyaç Desteği başvurusu nasıl yapılır? Temel İhtiyaç Desteği başvuru şartları neler? gibi soruları ve bu destekten faydalanmak isteyen vatandaşların verilecek destek ile ilgili bilgilendirmeyi yazımızda yapacağız. İşte verilecek ihtiyaç destek kredisi ile ilgili ayrıntılar.
İlgili İçerik
Kaç Ay İşten Çıkarılmak Yasaklandı
Meclise gönderilen yasa tasarısına göre işten çıkarmalar 3 ay süreyle yasaklanacak. Cumhurbaşkanı isterse bu işten çıkarma yasağının süresini 6 aya kadar uzatabilecek.
Şimdiye Kadar Çıkarılanlar Ne Olacak
3 Ay İşten Çıkarma Yasağını içeren yasa tasarısında henüz 15 Marta kadar olan işten çıkarmalar ile ilgili bir madde mevcut değil. Belki ilerleye günlerde 15 marttan önce işten çıkarılanların durumu ile ilgili de bir yasa çıkar.
Çıkarılan İşçiler Geri Alınacak mı?
Tasarıya göre 15 Mart’tan sonra işten çıkarılanlara işsizlik fonu günlük 39 tl maaş ödeyecek. İşveren çalışanı işten çıkaramayacak ama;
İşten ayrılmak isteyen haklarını yani kıdem + ihbar tazminatı ve işsizlik maaşını alarak iş akdini haklı sebeple sonlandırabilecek,
İş yeri faaliyetine devam etmeyecekse ve çalışan da işten zaten ayrılmak istemiyorsa hak eden kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılacak, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartı tutmayan çalışan ücretsiz izine çıkarılıp en azından devletin vereceği bu ödeneği alacak (bu süreçte kendisine kira, fatura ve gıda desteği sağlanacak)
İşletmede üretime en az çalışan ile devam edilecekse kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayan veya gönüllü olan çalışanlara öncelik verilecek.
Yasa Ne Zaman Çıkacak
Yasa tasarısı bu yazımızı yazdığımız günlerde meclise gönderilmişti. Meclise gönderilmesinin ardından Cumhurbaşkanı tarafından biran önce imzalanması bekleniyor. Zor günlerden geçtiğimiz şu süreçte 3 ay işten çıkarma yasasının onaylanması ve yürürlüğe girmesi Nisan ayı sonunu bulur.
İşten Çıkarma Yasağı Detaylı İncelemesi
tasarıya göre;
1- iş kanunu md.25/2’de belirtilen hırsızlık, güveni kötüye kullanma, işini savsaklama, işini yapmamakta ısrar etme vb. haklı sebep olmadan işçi çıkarmak yasaklanıyor. buna rağmen sgk çıkış kodunda “haklı sebep” işaretleyerek gayet de işçi çıkartılabiliyor. haklı sebebin varlığını sgk zaten araştırmıyor. hele ki bu zamanda hiç araştırmaz. bunun için dava açmanız gerekir. yani işçi değil; işveren ve işsizlik ödeneği korunuyor.
2- normalde işveren ile anlaşıp işten ayrılarak hakkınızı (kıdem tazminatı vb.) alabiliyordunuz. tasarıya göre bunu yapmanız mümkün değil. dolayısıyla üç ay boyunca işverenle anlaşsanız dahi kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti alamayacaksınız. yani işçi veya işveren değil; devlet korunuyor.
3- yine normalde, işçiyi ücretsiz izne çıkarmak işçinin “yazılı onayına” tabiiydi. işçi bunu kabul etmez ise, işten ayrılıp kıdem tazminatına hak kazanıyordu. tasarıya göre, işveren işçiyi onayı olmadan ücretsiz izne çıkarabiliyor ve işçi, ücretsiz izni kabul etmek zorunda olduğu için ayrılıp kıdem tazminatı alamıyor. onun yerine günlük 39,24 tl alacak. yani işçi değil; işveren korunuyor.
4- yine normalde, işten haklı sebep olmadan çıkarılır iseniz, 300 güne ve 2.336,53 tl’ye kadar işsizlik maaşı alabiliyordunuz. tasarıya göre ise, işten haklı sebep olmadan çıkarmak yasak olduğundan işsizlik maaşı almanız mümkün değil. bunun yerine ücretsiz izne çıkarılacaksınız ve aylık 1.177 tl alacaksınız. yani işçi değil; işsizlik ödeneği korunuyor çünkü bu ödenek devlete ve işverene lazım.
5- işçinin korunduğu tek madde tasarı ise; 15.03.2020 tarihinden sonra işten çıkarılan ve işsizlik maaşı almak için gerekli şartları taşımayan işçilere de günlük 39,24 tl verilecek olmasıdır. burada da devlet, “bu tasarıyı zamanında yapmadık. işten çıkarılan olduysa geçmiş olsun. olan olmuş artık onlara da günlük 39,24 tl verelim.” diyor.
görüldüğü üzere, işçiye müjde olarak ve işçi çıkarmak yasaklandı şeklinde çığırtkanlığı yapılan tasarı devleti, işsizlik ödeneğini ve sadece 15.03.2020’den sonra işten çıkarılıp işsizlik maaşı almaya hakkı olmayan işçileri günlük sadece 39,24 tl vererek korumaktadır.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.